Facebook werkt aan blockchain-technologie

In 2018 kreeg de cryptocurrency wereld te maken met flinke tegenslagen. Na een torenhoge waarde in 2017, kwamen digitale valuta’s zoals Bitcoin terecht in een neerwaartse spiraal. De prijzen zijn echter nog steeds veel hoger dan een aantal jaar geleden.

De implosie heeft grote schade aangericht aan diverse bedrijven die eerder een boost kregen door de toegenomen belangstelling voor digitale valuta. Ondanks de aanhoudende downtrend, weerhoudt het anderen er niet van te investeren in crypto-assets en de onderliggende blockchain-technologie. Naar verluidt werkt Facebook momenteel aan blockchain-technologie in de vorm van een stablecoin. Deze technologie zal worden geïntegreerd in WhatsApp om geldtransfers in India eenvoudiger te maken.

Wat is een stablecoin?

Een stablecoin is een type cryptocurrency dat is gekoppeld aan de waarde van de valuta van een land; in het geval van het project van Facebook zou dat de Amerikaanse dollar zijn. Door de valuta aan de dollar te koppelen, wordt de prijsvolatiliteit geminimaliseerd. Op deze manier zouden stablecoins een nuttige toevoeging kunnen zijn voor e-commerce en bij geldoverboekingen.

Stablecoins kunnen daarentegen tricky zijn in de echte wereld. Ze zouden waarschijnlijk worden gelabeld als een asset ten opzichte van een valuta, wat aanvullende wet- en regelgeving noodzakelijk maakt. Facebook is overigens niet het enige bedrijf dat interesse heeft getoond in stablecoins.

De op een na grootste bank van Japan, Mizuho Financial Group, is van plan om in 2019 een stablecoin op te zetten die gekoppeld is aan de yen. Deze coin zal dan gebruikt gaan worden voor het uitvoeren van digitale transacties. De bank is van plan geld te verdienen aan de valuta door transactiekosten te rekenen voor het gebruik hiervan. Deze transactiekosten zouden overigens lager zijn dan de gebruikelijke creditcard transactiekosten. Ook worden betalingen vele malen sneller verwerkt.

Focus op India

Het lijkt er op dat Facebook het model van Mizuho’s volgt. Het is geen toeval dat India als pilot-land is gekozen. India heeft meer dan 460 miljoen internetgebruikers, waarmee het op de tweede plaats achter China staat. In India wordt op dit moment nog ontzettend veel met cash geld gewerkt. Facebook kan de overstap naar cashless online transacties versnellen met het stablecoin-project. De markt biedt in ieder geval genoeg kansen, gezien de Indiase bevolking 1,3 miljard mensen bedraagt.

Blockchain biedt Facebook nieuwe kansen

Naarmate de groei van Facebook in het aantal gebruikers afneemt en de controle door de regelgeving toeneemt, heeft het bedrijf 2018 en 2019 “investeringsjaren” genoemd. De verwachting is dat de kosten sneller zullen stijgen dan de omzet, omdat het bedrijf nieuwe tools en services bouwt om de wereldwijde gemeenschap te verbinden. Voor langetermijnbeleggers is dat geen slechte zaak.

Facebook heeft een enorm gebruikersbestand. Het bedrijf zegt dat meer dan 2 miljard mensen minstens één van hun apps gebruiken (Facebook, WhatsApp, Instagram en Messenger). De social media gigant verdient momenteel geld door het verkopen van advertenties op het platform. De opkomende digitale betalingsindustrie zou voor Facebook, in de toekomst, een aanvullende inkomstenbron kunnen gaan worden.

Voor de duidelijkheid, het stablecoin-project van Facebook is nog steeds in volle gang en er is nog geen releasedatum bekendgemaakt. Ook zijn er nog geen details bekend over hoe alles precies gaat werken. Dit neemt niet weg dat het mooie ontwikkelingen zijn voor crypto-believers en Facebook-aandeelhouders!

Plaats een reactie

Advertentie

Beste nieuwsserver

Wat is de beste nieuwsserver? De beste payserver is er die bij je download gewoontes past. Download je erg veel of juist heel weinig? Wil je een snelle nieuwsserver of vind je een langzame nieuwsserver voldoende? Ben je van plan om een paar euro per maand te besteden of tien euro? Wat het antwoord maar mag zijn, de beste nieuwsserver is een usenet dienst die je helemaal gratis mag proberen.  Als de dienst toch niet bevalt, kan je deze gewoon opzeggen. In veel gevallen is dat niet eens nodig.

Meer informatie:

Usenet Nieuwsserver

Eweka

Pure Usenet

UsenetBucket

Usenet Account

Contact

Blockchain Vacatures
info@blockchainvacatures.nl